Wijngaard tour Meursault VigneronWijngaard tour Meursault Vigneron
©Wijngaard tour Meursault Vigneron|Kaptura
DE WIJNBOEREN ONTMOETEN
Bezoek de wijngaarden

Ontmoeting met de wijnboeren

Een wijngaard = een wijn

Een bezoek brengen aan een wijndomein en deze gepassioneerde mannen en vrouwen ontmoeten is een authentieke Bourgogne omarmen.

Unieke kavels

Wijnbouw Bourgogne heeft de bijzonderheid dat het een gefragmenteerde wijngaard is, zelfs een zeer gefragmenteerde, en dit is al zo sinds de Middeleeuwen. Het is verdeeld in percelen of clos genaamd Climats. In Bourgondië is een Climat een wijnbouwterroir dat perceel, druivensoort en knowhow combineert, en niets te maken heeft met het weer! Dit is de essentie van het Bourgondische wijnbouwmodel, nergens anders is wijnproductie verbonden aan de plaats van productie. De productie van elke Climat wordt apart gevinifieerd, van één druivensoort, en de wijn die zo ontstaat krijgt de naam van de Climat waarvan hij gemaakt is. De persoonlijkheid van de Climat komt tot uiting in de wijn dankzij de knowhow van de wijnmaker.

Van perceel tot klimaat

Als we het in Bourgondië over een Climat hebben, kijken we niet naar de hemel, maar naar de aarde.

Bernard Pivot, schrijver

Familie landgoederen

Dit mozaïek van wijngaarden is verdeeld in talloze landgoederen van gemiddeld 7 hectare. Omdat de wijngaarden zo versnipperd zijn, kan een wijnboer grond hebben die verspreid ligt over meerdere appellations in verschillende communes, grond die hij vaak geërfd heeft van zijn voorouders… Ja, dat klopt! Landgoederen zijn vaak familieaangelegenheden, waarbij de jongere generatie het wijnmaken overneemt van hun ouders, die het op hun beurt geërfd hebben van hun voorouders… Elke generatie heeft zijn stempel gedrukt door waarde toe te voegen aan het landgoed. Het is gemakkelijk te begrijpen waarom het zo interessant is om een wijnmaker te ontmoeten. Het is meer dan een baan, het is een passie die hem op de been houdt. Zijn emoties wanneer hij met je praat over zijn wijngaarden zijn voelbaar en aan het eind van het bezoek begrijp je zijn sterke gehechtheid aan dit land. Liefde en passie voor het land is als een virus, het wordt doorgegeven…

Wat is het werk van de wijnmaker?

Een wijnboer werkt het hele jaar door, niet alleen tijdens de oogst. Een wijngaard is het verhaal van een boerenfamilie. De wijnbouwer mobiliseert zijn familie voor de oogst, beheert het domein met discretie en met het oog op de overdracht. Hoe kan hij het erfgoed dat hij van zijn voorouders heeft geërfd, doorgeven aan toekomstige generaties? Dat is zijn grootste zorg. Hier wordt zelfs de rijke wijnbouwer nog steeds beschouwd als een boer, een Bourgondiër die trots is op zijn land, een stille kracht, afgemeten en nederig tegenover de grillen van het weer.

Door de seizoenen heen
  • In de winter

    De wijnstok is een klimplant die, als hij niet gesnoeid wordt, eindeloos zou groeien. In de winter, van februari tot maart, snoeien we en snoeien we en snoeien we, omdat dit de wijnstok aanmoedigt om in de lente weer te groeien. Sommige wijnboeren gebruiken voorsnoei om de wijnstokken uit te dunnen. In de Côte d’Or wordt de meest voorkomende vorm van snoeien Guyot genoemd, naar dokter Jules Guyot, die op verzoek van Napoleon de wijngaarden bestudeerde en wijnbereidings- en wijnbouwmethoden voorstelde die aangepast waren aan elke regio van Frankrijk. Snoeien is geen eenvoudige taak en vereist veel oefening en een deskundig oog! Je moet de scheuten kiezen die de oogst zullen dragen.

  • In het voorjaar

    In de lente wordt eerst de grond bewerkt. De grond die de wijnstokken tijdens de winter tegen vorst heeft beschermd, wordt geëgaliseerd. Bodemonderhoud bestaat uit ploegen om de grond los te maken en te beluchten. Het ploegen gebeurt steeds vaker met een paard. Dankzij zijn langzame, zekere tred kan het de grond ideaal bewerken zonder deze te pletten, en dankzij zijn wendbaarheid en behendigheid kan het zelfs steile, omsloten percelen met wijnstokken omploegen. En hij is veel mooier dan een tractor!

    In Bourgondië worden alle wijnstokken op een perceel elke 50 jaar vernieuwd. Elk jaar moet de wijnbouwer misschien een paar wijnstokken vervangen; dit staat bekend als herbeplanten en planten. Als de stokken beschadigd zijn, moeten ze worden vervangen.

    Culching, of de handeling van het graven, wordt gebruikt om onnodige wortels te verwijderen, terwijl griffage, een oppervlakkig ploegen, wordt gebruikt om onkruid te vernietigen, de bodem te beluchten en voedingsstoffen te begraven. Dit wordt gevolgd door wieden of maaien.

  • In de zomer

    Zodra de eerste knoppen verschijnen, worden de scheuten aan de onderste spandraad vastgebonden. Als de scheuten in de vroege zomer groeien, worden ze aan de spandraden vastgebonden. De wijnstokken mogen niet in alle richtingen groeien. De wijnbouwer begeleidt en kanaliseert de groei van de wijnstok tot aan de oogst ook door andere handelingen (snoeien: het verwijderen van scheuten die geen vruchten dragen; beschermen van de wijngaard: beschermen tegen ziekten zoals oïdium, meeldauw of botrytis; plaatsen van feromooncapsules tegen insecten en rupsen; snoeien: Het concentreren van voedingsstoffen op de druiventrossen door het afsnijden van overbodige uiteinden; groen oogsten: het afsnijden van druiventrossen die geacht worden in de weg te liggen om de resterende trossen aan te moedigen te rijpen; bladverwijdering: het verwijderen van bepaalde bladeren om de rijping te perfectioneren en de handmatige pluk te vergemakkelijken…).

  • In de herfst

    De oogsttijd is aangebroken in Bourgondië, een jaar hard werken loopt ten einde, en we staan op het punt om uit te vinden of de wijnstok en de wijnboer hun werk goed hebben gedaan! De druiven worden met de hand geoogst, honderden joviale druivenplukkers betreden de strakke rijen wijnstokken, de geoogste druiven gaan naar de kuipen voor de vinificatie. Het is een tijd van grote opwinding, met een eindeloze stroom tractoren met emmers vol druiven en voertuigen die de plukkers vervoeren. Grappen en gelach vermengen zich met het droge gekletter van snoeischaren.

    De beste momenten zijn de snackpauze en de Paulée. De Paulée is een maaltijd waarmee de oogstperiode wordt afgesloten: op uitnodiging van de wijnmaker komen alle sociale klassen samen rond dezelfde tafel om het veelbelovende nieuwe oogstjaar te vieren. Kortom, het is een goede maaltijd, vaak bestaande uit cochonnailles, vrolijk, feestelijk, luidruchtig en, zoals vaak het geval is in de Bourgogne, er wordt gezongen!

    Rijping is cruciaal, uitgevoerd in Bourgondische kelders, in vaten of eikenhouten vaten, het helpt om de wijnen te verbeteren en te verouderen. In Bourgondië kan rijping tot 24 maanden na de oogst duren. De aromatische kenmerken van de Bourgognewijnen weerspiegelen elk jaar de omstandigheden waarmee de wijnstok tijdens zijn cyclus te maken krijgt.

Weet je dat?

Wat is het verschil tussen een wijnboer en een wijnbouwer?

De wijnboer bewerkt het land en cultiveert de wijnstok. Hij verzorgt de wijnstok tijdens de vegetatieve cyclus. Uiteindelijk oogst hij de druiventrossen. Hij verkoopt zijn druiven aan anderen om er wijn van te maken. Dit kunnen coöperaties of wijnhuizen zijn. Het is aan hen om de wijnen, soms van verschillende wijnboeren, te laten rijpen en mengen.

De wijnboer doet hetzelfde werk als het verbouwen en oogsten van de druiven, maar behoudt de vruchten van zijn oogst en produceert zijn eigen wijn. Hij beschikt over de juiste apparatuur om zijn wijn te laten rijpen, een kuipruimte waar hij alle stadia van de vinificatie uitvoert.

Wanneer moet je een wijnmakerij bezoeken?

In het algemeen het hele jaar door, behalve tijdens de druivenoogst. Je kunt meer te weten komen over de data van de druivenoogst, want die veranderen elk jaar. Ze hangen af van het weer en de rijpheid van de druiven. Rond 10 augustus zijn veel wijnmakerijen gesloten wegens vakantie, wat de wijnboeren een boost geeft voor de komende oogst. Er worden het hele jaar door talloze wijnevenementen gehouden, dus vergeet niet om hieraan deel te nemen – het is een geweldige manier om wijnboeren te ontmoeten en hun producten te proeven, allemaal op één plek!

De herfst in Bourgondië is magisch, met de wijngaarden in herfstkleuren, het is een geweldige tijd om de bezienswaardigheden te bekijken!”

Deelnemen aan de druivenoogst?

JA! het is mogelijk en het is een ervaring die je minstens één keer in je leven moet meemaken. Als je het eenmaal hebt geprobeerd, zul je veranderd wegkomen, je zult de passie van de wijnmaker voelen, je zult je meer vertrouwd voelen met zijn wereld en je zult zo veel sneller leren!

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten