Elk jaar trekt de druivenoogst in Bourgondië, en meer in het bijzonder in Beaune en de regio Beaune, wijnliefhebbers en professionals van over de hele wereld aan. Deze cruciale periode, wanneer de eeuwenoude Chardonnay en Pinot Noir wijnstokken hun vruchten dragen, is het hoogtepunt van het nauwgezette werk dat de wijnboeren het hele jaar door hebben verricht. De streek staat synoniem voor traditie en uitmuntendheid en biedt uitzonderlijke wijnen, symbolen van Bourgondische knowhow. Ontdek hoe de oogst, onderbroken door het klimaat en de unieke terroirs, een fundamentele rol speelt in de productie van de grands crus van dit wereldberoemde wijngebied. Sommige wijnboeren bieden een onderdompeling in hun landgoed tijdens dit belangrijke en altijd gezellige werk.
De oogst in BourgondiëKlik hier voor alles wat je moet weten over de Bourgondische druivenoogst!
Oogstdata in Bourgondië: wie beslist?
Hoewel de oogst in Bourgondië meestal in september begint, zijn het de bodem, het oogstjaar en de druivensoort die als eerste bepalen op welke datum de oogst van een domein begint. Voor een wijnboer is deze keuze cruciaal voor zijn bedrijf. Er zijn verschillende technieken beschikbaar om deze datum te bepalen. De oudste bestaat uit het proeven van de bes… De wijnbouwer neemt de tros in zijn mond en knijpt erop zodat het sap kan ontsnappen. Zo kan hij het suikergehalte en dus het alcoholgehalte meten! Deze traditionele techniek wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.
In Bourgondië oogsten we met de hand
Hoewel sommige wijnhuizen in Bourgondië machines gebruiken om hun druiven te oogsten, worden de meeste oogsten nog steeds met de hand gedaan. Afhankelijk van de grootte van het domein stelt de wijnboer een team plukkers samen en traint hen vanaf het begin om de trossen te sorteren en te selecteren. De oogst duurt over het algemeen 10 tot 15 dagen en er zijn ongeveer twintig plukkers nodig. Tijdens de oogst snijden de plukkers de druiventrossen af en leggen ze ze zorgvuldig in de manden die door de dragers worden verzameld. Beginners hoeven zich geen zorgen te maken! In de wijngaarden helpen de meer ervaren plukkers meestal de tragere plukkers en leiden ze de jongere plukkers op. Deze vaak feestelijke sfeer en unieke gezelligheid moet je minstens één keer in je leven meemaken.
De typische dag van een oogstmachine
Een typische dag van een druivenplukker begint rond 7.30 uur. Na twee uur werken zorgt het landgoed voor koffie, rode en witte wijn en een snack voor het hele team in de wijngaarden. Om 12.30 uur is het tijd voor de lunch, die meestal een uur duurt. Tegen 17.00 uur! De plukkers zetten hun manden en snoeischaren neer en gaan naar huis… Een welverdiende rust en een kans om op krachten te komen voor de nieuwe dag die voor hen ligt. In sommige wijnhuizen worden de druivenplukkers ook gevraagd om in de kuipen te werken. Meestal gaat het dan om de sorteertafel, maar soms worden er twee of drie mensen aangeworven om ander werk in verband met de wijnbereiding te doen. Na de inspanning, de troost! Het einde van de oogst wordt gevierd met de Paulée, waarbij alle plukkers, wijnmakers en vrienden samenkomen voor een maaltijd, samen eten en de wijnen van het domein proeven. Het is een kans om dankjewel te zeggen, herinneringen op te halen over een paar anekdotes, te proosten op de gelegenheid en uit te kijken naar volgend jaar!
Oogst en proeverij
Neem deel aan de druivenoogst in een wijnmakerij in Bourgondië Mes Vendanges en Bourgogne
Ook jij kunt deelnemen aan de druivenoogst en een paar uur lang een typische dag als druivenplukker meemaken. Ontdek de druivenoogst voor een ochtend of een dag op prestigieuze landgoederen en proef de wijnen. Mijn toeristische oogst in Bourgondië
Druiven oogsten in Bourgondië: een seizoensgebonden baan
Als je op zoek bent naar een baan als druivenplukker in Bourgondië, raden we je aan dit boekje van het CRIJ Bourgogne te lezen, met veel nuttig advies en links over het beroep van wijnbouwer en wijnmaker. https://www.jeunes-bfc.fr/wp-content/uploads/2022/04/Livret-metiers-vigne-vin-BFC.pdf