Château de Couches Marguerite de Bourgogne

Het kasteel van Couches is een imposant middeleeuws fort dat op de monumentenlijst staat
30 km van Beaune en vlakbij Chagny. Het kasteel staat op de monumentenlijst. Op het programma: geanimeerde bezoeken in kostuum, voorstellingen, evenementen en proeverijen.

Voormalig fort van de hertogen van Bourgondië

 

Het kasteel is een oude vesting van de hertogen van Bourgondië uit de 11e eeuw. Het kasteel, dat een beschermende functie had op de weg tussen Parijs en Chalon-sur-Saône, onderging in de loop der eeuwen talloze transformaties, maar het defensieve karakter bleef intact. Dit bolwerk domineert de weg en het omliggende platteland vanaf de top van zijn gekanteelde torens en donjon. Binnen kun je de flamboyante gotische kapel, de woning, de justitietoren en vooral de indrukwekkende ondergrondse gangen bezoeken.

Bankstellen Kasteel

Weet je dat?

Het Château de Couches zou hebben toebehoord aan Marguerite de Bourgogne. Als kleindochter van koning Saint Louis en dochter van de hertog van Bourgondië bracht zij hier een deel van haar jeugd door. Door haar huwelijk met de toekomstige Louis X le Hutin werd ze koningin van Frankrijk, maar ze werd veroordeeld voor overspel en opgesloten in het fort van Château Gaillard in Normandië. De legende vertelt dat na de dood van haar koninklijke echtgenoot, geheime onderhandelingen tussen de kroon en het machtige hertogdom Bourgondië haar in staat stelden haar dagen te slijten in het kasteel van Couches.

https://www.beaune-tourisme.fr/decouvrir/chateaux-abbayes-de-bourgogne/le-chateau-de-couches

Een fundament voor de eeuwigheid

Nicolas Rolin gebruikte zijn enorme kennis van ziekenhuisinstellingen om van zijn Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune) een instelling te maken die de eeuwen kon overleven. Als een goede onderhandelaar plaatste hij het onder het spirituele gezag van de Heilige Stoel en bevrijdde het van alle royalty’s. En als een goed bestuurder voorzag hij het van wijngaarden, boerderijen en bossen. Maar de zoektocht naar architecturale perfectie, de schoonheid van de objecten en het veelluik van het Laatste Oordeel dat werd besteld bij Rogier Van der Weyden, een van de grote meesters van de Vlaamse schilderkunst, hebben we te danken aan de christen en de mecenas. Nicolas Rolin maakte van zijn Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune) een kunstwerk en een daad van geloof voor de eeuwigheid.

Ziekenhuis Vigneron

De ziekenhuizen van Beaune - Hôtel-Dieu

In 1457 deed Guillemette Levernier de allereerste schenking van wijnstokken aan de Hospices de Beaune – Hôtel-Dieu en deze traditie zou vijf eeuwen voortduren. Vandaag de dag is het wijndomein bijna 60 hectare groot, waarvan 50 hectare gewijd is aan pinot noir en de rest aan chardonnay.

Dit uitzonderlijke wijndomein, dat is toevertrouwd aan 22 wijnboeren die met de hand zijn uitgekozen door de registrator, heeft 85% premiers crus en grands crus, die op de derde zondag in november worden geveild. Deze veiling, die vandaag wordt georganiseerd door Sotheby’s, is de beroemdste liefdadigheidsveiling ter wereld.

Vind meer informatie

La Grande Vadrouille de l'Hôtel-Dieu

In 1966 draaide Gérard Oury de film “La Grande Vadrouille” in het hart van het Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune). Beroemde scènes met Bourvil en Louis de Funès volgen elkaar op in de erekoer en de Salle des Pauvres, terwijl een piloot van de Royal Air Force, de beroemde Big Moustache, op het laatste moment uit het ziekenhuis wordt “gehaald”, fles in de hand! Deze film, het grootste succes van de Franse cinema in de 20e eeuw, zorgt meer dan 60 jaar later nog steeds voor de bekendheid van het Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune).

Organiseer

uw bezoek

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten