![Cabotte Wijngaard Bourgogne](https://www.beaune-tourisme.fr/app/uploads/beaune/2023/01/thumbs/cabotte-vignoble-bourgogne-640x320-crop-1673950133.jpg)
©Cabotte Wijngaard Bourgogne|Michel Joly
![Wijngaarden Cote De Beaune](https://www.beaune-tourisme.fr/app/uploads/beaune/2023/01/thumbs/vignobles-cote-de-beaune-640x320.jpg)
©Wijngaarden Cote De Beaune
![Meursault Wijngaarden](https://www.beaune-tourisme.fr/app/uploads/beaune/2023/01/thumbs/vignobles-meursault-640x320.jpg)
©Meursault Wijngaarden|Studio Piffaut
Het was niet lang nadat Nicolas Rolin het Hôtel-Dieu bouwde dat de eerste schenkers percelen wijngaard aanboden aan de Hospices de Beaune. Het was in 1457 dat Jean Guillotte le Verrier 6 ouvrées schonk, of ongeveer 2.500m2 in die tijd. Hij maakte snel navolgers en het landgoed werd op deze manier opgebouwd, perceel na perceel, geschonken door families als dank voor genezingen, of de hoop op genezingen.
Een tante goed verzorgd door de Hospice zusters, een halve hectare, een zoon gered van amputatie, 30 are, een vader gered van tuberculose, 12 ouvrées…. are na are, jaar na jaar, is het Domaine des Hospices de Beaune geleidelijk uitgegroeid tot een landgoed van 60 hectare vandaag de dag.
Deze percelen zijn door de eeuwen heen door verschillende eigenaren aan het domein nagelaten, waardoor het wereldwijd bekend is. De meeste liggen rond de stad Beaune, niet ver van Hôtel-Dieu, in dorpen die bekend zijn bij wijnliefhebbers. Pommard, Meursault, Volnay, Savigny en Aloxe-Corton staan allemaal op de etiketten van het Domaine.
Eveneens bezitten de Hospices Civils wijngaarden in de Côte de Nuits, een bastion van de druivensoort Pinot Noir. In dit wijnbolwerk worden onder meer de Grands Crus Echezeaux, Mazis-Chambertin of Clos de la Roche geproduceerd.
Andere percelen, verder weg, liggen verspreid over de Chablisien, in het noorden van Bourgondië of zelfs in de Mâconnais, bijvoorbeeld in Pouilly-Fuissé.
De 60 hectare wijngaarden voorzien het Domaine des Hospices de Beaune elk jaar van 50 cuvées (33 rode Pinot Noir en 17 witte Chardonnay). Ze zijn de trots van de 23 werknemers van het domein, die zich inzetten voor uitmuntendheid.
Ja, we kunnen het hebben over uitmuntendheid. De meeste wijnen zijn namelijk geklasseerd als Premiers en Grands Crus (85% van de productie).
Enkele Grands Crus zijn zelfs bekroond met zeer prestigieuze titels, zoals Mazis-Chambertin Grand Cru Cuvée Madeleine Collignon, gerijpt en gebotteld door Maison Albert Bichot, uitgeroepen tot beste rode wijn ter wereld in 2018!
Sinds 2015 is registrator en wijnmaker Ludivine Griveau de ziel van de Domaine des Hospices de Beaune wijnen. Haar rol: de wijngaard verzorgen, zorgen dat de wijnstokken in goede gezondheid verkeren en uitzonderlijke wijnen maken. Haar doel: een productie bieden die deze grote Bourgognewijn waardig is en de reputatie van de Hospices de Beaune internationaal bestendigen.
Ondersteund door haar team van 23 wijnmakers maakt zij elk jaar de 50 historische cuvées die te koop worden aangeboden tijdens een van de grootste wijnevenementen ter wereld: de Hospices de Beaune Wine Sale. Deze uitzonderlijke veiling brengt elk jaar wijnprofessionals samen.
De winst van deze verkoop financiert deels de investeringen van de Hospices Civils de Beaune.
Een vrouw van actie en passie, Ludivine Griveau doet er alles aan om de natuur en dus de bodem te respecteren. Sinds de wijnoogst van 2022 is het hele domein omgeschakeld naar biologische landbouw. De certificering wordt verwacht in 2024. Dit voornemen is niet nieuw, want al in 2017 gebruikte het Domaine geen synthetische chemische inputs meer.
Zijn band met het ziekenhuis van Beaune legt deze ethiek ten gunste van een landbouw die meer respect heeft voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de consument.